ЧАСТ 1. ФИЗИКА

ГЛАВА 2. ЗАВИВАНЕ

Доколкото мотоциклета се явява  едноколейно транспортно средство, то той е неустойчив  статично и трябва да се наклонява в завой. Именно поради това завиването с мотоциклет е много по-сложен процес, отколкото завиването с автомобил. За да разберем, как да управляваме мотоциклета, хайде за начало да разберем геометрията на предното колело

 

Ъгъл на наклон на вилката и следа

Възможно е , да сте се сблъсквали с тези термини в различни  мотосписания. Какво означават?

Ъгъл на наклон на вилката – това е ъгъла  между вертикалната  и надлъжната ос на завъртане(завиване) на колелото, измерен в градуси. Следа – това е разстоянието  между точката в която колелото докосва земята и въображаемата точка на пресичане на повърхността на земята с оста на завъртане(завиване) на колелото.

Наличието на ъгъл на наклон на вилката и следата водят до дозавиващ  ефект. Вие много пъти сте наблюдавали това, бутайки количката в супермаркета или участвайки в състезания със столове в  офиса. Не е важно, в каква страна бутате количката или стола, колелата незабавно се ориентират по посоката на движенито. И всичко това е защото оста на завъртане(завиване) на колелото пресича земята не в точката на допиране.

Раглеждайте следата като "стабилизираща ръчка". Колкото е по-голяма (колкото е по-дълга ръчката), толкова по-устойчиво е колелото към отклонение.

Следата  и ъгъла на наклон на вилката са взаимосвързани. По-голям ъгъл на наклон на вилката - по-голяма следа. Като правило, спортбайковете и и кросовите мотоциклети имат малък ъгъл на наклон на вилката  (и малка следа), което облегчава  управлението им. Круизърите и турърите, напротив, имат голям ъгъл на наклон на вилката  и следа, което ги прави по-устойчиви.

 

Контразавиване против завиване с тяло

От  времето откакто съм започнал да управлявам мотоциклет, не утихват споровете между поклонниците на тези способи на управление. Аз лично считам, че с помоща на наклона и изменение на положението на тялото напълно може да се коригира траекторията в завой. Обаче този способ категорично не става за  бързо завиване. По късно срещнах експериментално доказателство за това, направено от Кейт Код. Той е снабдил мотоциклета с допълнително “кормило” не свърано с кормилната колонка, но с дублирани ръчки за спирачки, газ и съединител. Всеки желаещ, управлявал този мотоциклет, може да се убеди, че движението на тялото води до слаби отклонения на мотоциклета. Не може и дума да става за ефективно завиване.

 

Как работи контразавиването

Контразавиването (или обратно завиване) всъщност е бутане напред на  вътрешната по отношение на завоя дръжка на кормилото. Отначало това е странно, та нали самото кормило се завърта в  противоположна на завоя страна. Всъщност, контразавиването, благодарение на  центробежната сила, действаща на мотоциклета, го заставя да се  наклони в посока на завоя.

Някои мислят , че при контразавиването предното колело се отклонява от оста на симетрия на мотоциклета  в страна, противоположна на завоя. Това е  вярно само за началният момент на завоя от  вертикално положение. А ето, например, в бавните остри завои колелото при контразавиване може да е насочено към вътрешността на завоя.

Автомобилите не се преобръщат в завой, защото имат втора колея. Под действието на центробежната сила центърът на тежестта се премества навън и автомобилите се опират на външните колела. Ако големината на центробежната сила се окаже твъде висока, а коефициента на  триене с повърхността достатъчно голям, то автомобила може все пак да се преобрърне. Това се случва, като  правило, с високи автомобили, от рода на джипове. Мотоциклета няма втори ред колела, затова при завой е нужно да го наклоним в противоположна на посоката на центробежната сила страна. За накланянето може да използваме центробежата сила - в това се състои принципа на  контразавиването.

Управлението на мотоциклет е основано на равновесие. Когато байка се накланя за завой, на него започва да действа силата на тежестта, стремяща се да го събори на земята. Тази сила се уравновесява от центробежната сила, стремяща се да преобърне мотоциклета на другата страна. Когато мотоциклетиста увисва, тоест премества тялото си към центъра на завоя, той увеличива рамото към което е приложена силата на  тежестта. Благодарение на това системата мотоциклетист-мотоциклет може да противостои на голяма центробежна сила. Именно в увисването се състои секрета на  бързото преминаване на завоите от професионалните състезатели.

И така, контразавиването води до накланяне. Колкото по-силно вие натискате кормилото, толоква по-бързо се накланя мотоциклета, Колкото по-дълго вие натискате  толоква по-голям е ъгъла на наклон.Щом  достигнете желания ъгъл на наклон, вие преставате да натискате вътрешната дръжка и мотоциклета стабилизира траекторията, благодарение на следата и жироскопният ефект.

 

Жироскопен ефект

Даже при првоолинейно равномерно движение мотоциклета извършва нискочестотни колебания. Водача  даже не ги забелязва. Тези колебания се предизвикват от неравностите по пътя, еластичността на гумите, постоянното преразпределение на масата, окачването, и други фактори.

В момента, когато мотоциклета започва да се  накланя, жироскопната прецесия заставя колелото да се завърти по посока на наклона. Веднага в действие влиза и центробежната сила, която изравнява мотоциклета. Процеса се  повтаря отново и отново, водейки до нискочестотни колебания.

Заедно с прецесията работи и жироскопният момент. За да почувствате, какво е това, свалете колело от велосипед, хванете го за оста и помолете някой да го завърти по силно. Сега опитайте да завъртите колелото на ляво или на дясно. Обърнете внимание, как то се съпротивлява на вашите усилия, стремейки се да съхрани първоначалното право положение. Ако вие пробвате да наклоните колелото, все едно влизате в завой, то само ще се стреми да се завърти в страната на наклона поради действието на действия жироскопната прецесия.

Жироскопният момент увеличива инерцията на колелото,  поради това на високи скорости кормилото се завърта по-трудно. За борба с този ефект състезателите използват олекотени колела, подобряващи управляемостта. Положителният ефект от жироскопният момент е увеличение на стабилността. Именно благодарение на  него може да пуснем ръце от кормилото на висока скорост, без да паднем. С ниска скрост  не става.

 

Завивайте с една ръка

Аз съм твърдо убеден, че за завиване е  нужна само едната - вътрешната ръка. Вие трябва не само да бутате но и при необходимост и да дърпате дръжката на кормилото. Считам, че да прилагате  усилие с двете ръце в противоположни направления е неизмеримо по-трудно, отколкото с една.

Моя съвет може да ви се струва странен, но по време на занятия в ARC  забелязах, че повечето курсанти трудно преминават по тесен коридор, ако управлявате с две ръце. Двете ръце все едно се борят една с друга за правото да управляват мотоциклета. Проблемът е  лесно забележим, ако обърнем внимание на напрегнатите и стегнати ръце на водача.

Този извод направих когато  преглеждах  многочислените видеозаписи на занятията  в моята школа. Скоро ми се  представи случай да го  проверя на практика. Занимавах се в  школата на  Фреди Спенсър и не можех правилно да премина през един от завоите на трасето. Няколко пъти за малко да излетя на тревата. Тогава  реших да използвам в този завой само вътрешната ръка. И всичко незабавно се измени! Използвах същата  точка за  вход и влетях във вътрешността на завоя, защото байка зави неочаквано бързо. Фреди, още един път те моля да ми простиш. Аз бях твърде увлечен от  процеса.

Щом включих "завиване с една ръка" в програмата, моите  курсанти започнаха да демонстрират забележителни успехи. Те престанаха да се занимават сами със себе си и мотоциклетите тръгнаха като по вълшебство. Ако на мотоциклета  не му пречиш, той започва да завива  бързо и плавно. Всъщност , щом  водача престане да прилага усилие на външната ръкохватка на кормилото, мотоциклета се стреми да  намали радиуса на траекторията. Сега на много курсанти се налага да се борят с излишна склонност за завиване .С течение на  времето те се научават да контролират ъгълa на наклон в завой  с помощта на  газта. Техните траектории станаха по-стабилни и плавни.

По късно един професионален автомобилен състезател ми каза, че те използват същия  метод по време на дъждовни състезания. Те просто свалят едната ръка от кормилото за да не пречат на гумите максимално да използват сцеплението с мокрото трасе.

При излизане от завой, следва същото, но в обратен ред. Например, излизане от десен завой дръпнете към себе си дясната дръжка или бутнете от себе си лявата, и мотоциклета незабавно ще се изправи. Същият ефект може да се постигне и с добавяне на газ – скоростта се увеличава, следователно нараства и стойността на  центробежната сила. Но за по голяма ефективност е по добре да се  използват и двата  метода едновременно.

И така, при завиване на мотоциклета действат голямо количество най-различни сили. За щастие, някои от тях ни улесняват живота. Но запомнете главното – колкото по  ефективно вие използвате своето тяло в качеството на противотежест, толкова по малки усилия ще е нужно да прилагате за завиване и по-точно ще следвате траекторията. Приомите, изложени в тази книга водят именно до това.

Who's Online

We have 163 guests and no members online

Завиване

Техника на завиванеДоколкото мотоциклета се явява едноколейно транспортно средство, то той е неустойчив статично и трябва да се наклонява в завой. Именно поради това завиването с мотоциклет е много по-сложен процес, отколкото завиването с автомобил.

Още...

Техника на каране: Коляно в завой

техника на каране коляно в завойКой е по-бърз? Двадесет и пет процента от вас казват, че да се научат да пускат коляно в завой е амбиция номер едно за тях. Но какво всъщност печелите от това? Никога няма да забравите първият път когато успеете да пуснете коляно.

Още...

JSN Tendo is designed by JoomlaShine.com